~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................ Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού "Ύφος", ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: kepeme@gmail.com...............
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
Ξεφυλλίζοντας... με τον Πάνο Αϊβαλή

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

Σαν σήμερα, 7 Ιανουαρίου 1944, έφυγε από τη ζωή ο ξεχωριστός ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης (1888-1944)Ναπολέων Λαπαθιώτης: «Ένα φεγγάρι πράσινο»…

Σαν σήμερα, 7 Ιανουαρίου 1944, έφυγε από τη ζωή ο ξεχωριστός ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης (1888-1944). Έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, στο σπίτι του στα Εξάρχεια. Η κηδεία του έγινε μετά από μέρες, με έρανο φίλων του. Έχει χαρακτηριστεί «καταραμένος» ποιητής και η πολυκύμαντη ζωή του, κάποιες φορές, συζητιέται περισσότερο από το έργο του.
Ο Λαπαθιώτης ήταν θαυμαστής του Όσκαρ Ουάιλντ κι είχε επιρροές από το συμβολισμό και τον αισθητισμό. Μεταξύ των εντύπων που συνεργάστηκε ήταν το περιοδικό «Νουμάς», όπου -το 1914- δημοσίευσε το «Μανιφέστο» του. Ήταν ιδρυτικό μέλος (μαζί με τον Βάρναλη, τον Φιλύρα, τον Καρβούνη κ.α) του ποιητικού περιοδικού «Ηγησώ» (1907-1908), το οποίο δημοσίευσε συνολικά δέκα τεύχη. Είχε συνεργασία με τη «Νέα Εστία», όπου δημοσίευσε μεγάλο μέρος του λογοτεχνικού του έργου.
Ο Λαπαθιώτης δεν δίσταζε – σε εποχές διαφορετικές από τις σημερινές – να δηλώνει αυτό που πίστευε και αυτό που ήταν. Δήλωνε δημόσια πως ασπάστηκε την κομμουνιστική ιδεολογία. Το 1932 δημοσίευσε στο περιοδικό «Νέοι Πρωτοπόροι» το πεζό ποίημα «Τραγούδι για το ξύπνημα του προλεταριάτου». Ο Λαπαθιώτης έδωσε στον ΕΛΑΣ τα όπλα του πατέρα του. Σημειώνουμε πως ο ποιητής ήταν γιος στρατιωτικού.
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως ζήτησε – ως άθεος – με επιστολή του από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο να τον αφορίσει, «σκανδαλίζοντας» την αθηναϊκή κοινωνία του Μεσοπολέμου. Παράλληλα, δεν έκρυβε πως ήταν ομοφυλόφιλος, μια παραδοχή που ήταν «προκλητική» για την κοινωνία, τότε.
Η ζωή του Λαπαθιώτη, όπως αναφέραμε, ήταν πολυκύμαντη. Είχε εθιστεί σε ναρκωτικές ουσίες, κάτι που του προκάλεσε σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα, που σε συνδυασμό, με τις κοινωνικές συνθήκες, τον οδήγησαν να πουλήσει το πιάνο και τη σπάνια βιβλιοθήκη του.
Με πληροφορίες από: sansimera.gr, Ριζοσπάστης.
*  *  *
Ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα του Λαπαθιώτη είναι το «Νυχτερινό»:
Ένα φεγγάρι πράσινο, μεγάλο,
που λάμπει μέσ’ τη νύχτα -τίποτ᾿ άλλο.
Μια φωνή γρικιέται μέσ᾿ το σάλο
και που σε λίγο παύει -τίποτ᾿ άλλο.
Πέρα μακριά, κάποιο στερνό σινιάλο
του καραβιού που φεύγει -τίποτ᾿ άλλο.
Και μόνον εν παράπονο μεγάλο
στα βάθη του μυαλού μου. -Τίποτ’ άλλο.
*  *  *
Ποιήματα του Ν. Λαπαθιώτη μπορείτε να διαβάσετε εδώ. 
http://users.uoa.gr/…/…/poetry/napolewn_lapa8iwths_poems.htm
Ποιήματα του έχουν μελοποιήσει πολλοι συνθέτες (Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιάννης Σπανός, Νίκος Ζιώγαλας, Νίκος Ξυδάκης, Νότης Μαυρουδής, Κώστας Λειβαδάς, Τάκης Μπίνης, Ζακ Ιακωβίδης, Μανώλης Πάππος).
Εάν θέλει κάποιος να διαβάσει περισσότερα για τον Ν. Λαπαθιώτη, υπάρχει το αφιέρωμα του περιοδικού «Η Λέξη» (τ. Μάρτιος – Απρίλιος 1984) σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.
http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp…
*  *  *
Το ποιήμα «Στη φυλακή…», του Ν. Λαπαθιώτη, μελοποιημένο από τον Σταύρο Κουγιουμτζή (τραγουδά – εξαιρετικά – η Λιζέτα Καλημέρη):
https://www.youtube.com/watch?v=amqCQkUzxyo
________
Πηγή: http://www.imerodromos.gr/lapathiwths/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου